nedeľa 11. mája 2014

Ako prebiehala výroba mriežky na Yamahu XT 1200Z Super Ténéré

Po oslovení kamaráta o možnosť skúsiť vyrobiť mriežku svetla pre jeho Yamahu 1200Super Ténéré, nastalo jednak nadšenie, ale i obava, či niečo trošku zložitejšie zvládnem nielen vyrobiť ale i navrhnúť.
Podmienky boli dané:
-vyrobiť chránič svetla pre dobrodružne zameraných jazdcov,
-vyrobiť niečo cenovo prijateľnejšie
-vyrobiť niečo dizajnovo zaujímavé, a hlavne účinné.
Plusom by bolo vyrobiť to tak aby bola možnosť zameniť za plexisklový chránič, ktorý je v ponuke pre túto motorku.
Návrh prebiehal zapožičaním si plexi a pokúsiť sa vyrobiť niečo, čo bude možné takto použiť. Pri pohľade na originálny plexi-chránič, mi trošku prešiel mráz po chrbte, lebo niečo tak zložite tvarovo som dávno nevidel, a hlavne pre ,,plecharinu" nevyrobiteľné. Samozrejme nastalo sledovanie katalógov od iných druho výrobcov. Jeden to mal nevhodné, neestetické, a druhý zase robené CNC ohraňovákom, čo je pre mňa výrobne v nebesiach.
plexisklový chránič svetla

Zameral som sa na konštrukciu toho kvalitnejšieho, avšak nechcem kopírovať výmysle druhých, potrebujem niečo svoje. Nakoniec som vypol všetky iné nápady a začal tvoriť. Klasicky ako väčšina konštruktérov, papier, skice, skice a znova skice. Po nociach nespavosť, a keď mi niečo napadne hneď si to zapíšem. Tak po niekoľkých hodinách modelovania, prerábania, skúšania možností, vyšla na svet prvá mriežka. Po spracovaní, ohnutí, prišla skúška. Úspešná a zároveň i nie. Všetko bolo v poriadku, len na jeden kúsok, ktorý chýbal na kompletné zakrytie svetla. Nič iné ako znova práca mňa nečakala...
3D model ,,hotového" produktu

realita iná, treba znova opraviť...
Po úpravách, dokončení držiakov, prišla ostrá skúška. Postup:- odmontovať, namontovať, pritlačiť, naskrutkovať. Obavy boli na mieste, avšak pohľad na výrobok potešil. Momentálne sa pracuje na náhradných guľových úchytoch pre umiestnenie na držiaky plexi-chrániču svetla. Dúfam, že aj to sa podarí, a bude tak aj pre možných majiteľov atraktívna táto mriežka.
Výhodu to bude mať pri ADV turistike: jednoducho pri cestách do RO, UA, východných štátov, južných offroadových výletov, či exotickej afriky, majiteľ jednoducho vymení svoje drahé plexi za oceľovú mriežku a bez obáv o poškodenie môže jazdiť v závese za svojím parťákom a vychutnávať si zážitky..
na svojom mieste, finálna úprava
Oficiálna ponuka mriežky už čoskoro...

Sergej,

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára